RomaniaExplorer Home  ¦  Parteneri  ¦  Oferte speciale  ¦  Turism extern  ¦  Harta Romaniei ¦  Contact

Rezervând online 

puteţi economisi până la  60% 

Plata la hotel

Fără taxe de rezervare

Sigur şi rapid

 Condiţii de rezervare
Intrebări frecvente

 

Hoteluri în BUCOVINA

 

 

Hoteluri în apropierea aeroporturilor 

Manastiri din BUCOVINA

Manastiri Bucovina, Manastirea Sf. Ioan cel Nou Suceava

  

Manastirea SFANTUL IOAN CEL NOU

 

Manastirea Sfantul Ioan cel Nou se afla in municipiul Suceava, judetul Suceava.

Primul ctitor al manastirii Sf. Ioan cel Nou este Bogdan al III-lea, care ridică până la nivelul ferestrelor construcţia din piatră brută şi cărămidă la bolţi şi faţade; este urmat de Ştefăniţă Vodă, care a dispus realizarea picturii interioare în noul stil moldovenesc.

Scopul ridicării bisericii a fost de a permite creştinilor din toate colţurile ţării să se închine la moaştele făcătoare de minuni ale Sf. Ioan cel Nou.

Arhitectura manastirii Sf.  Ioan cel Nou este o împletitură de stiluri şi ctitori din epoci diferite timp de 600 de ani, de la racla de argint din vremea lui Alexandru cel Bun la noul paraclis cu hramul Sf. Ioan cel Nou sfinţit în 1998, ctitorie a IPS Pimen, arhiepiscop al Sucevei şi Rădăuţilor.

 

Edificiul manastirii Sfantul Ioan cel Nou este compus din:

 • pridvor, pronaos, naos şi sfântul altar
 • plan triconc cu turla pe naos
 • actualul pridvoraş de la intrare a fost adăugat de mitropolitul Veniamin Costachi în 1837
 • acoperişul păstrează forma iniţială, din ţigle smălţuite cărămizii, galbene, albastre, verzi şi negre cu motive geometrice
 • în 1985 a fost refăcut
 • catapeteasma din lemn sculptat, cu ornamente bogate, a fost realizat în 1796 de slugerul Toader, fiind refăcută şi poleită din nou în 1870 de către zugravul A. Străjescul.
 • contraforturile şi firidele alungite
 • ocniţele şi discurile smălţuite,colorate diferit şi cu bumb la mijloc
 • turnul clopotniţă, construit cu un singur cat de Petru Şchiopul, alternând piatra neregulată, prevăzut cu colţari şi trei rânduri de cărămizi
 •  în 1589 turnul este înălţat în timpul restaurării realizate de Romstorfer, adăugându-i etajul şi turla decorate cu firide şi ocniţe
 • eclesiarniţa paraclisului este de dimensiuni mici, pe latura de nord-est, ctitorie a mitropolitului Anastasie Crimca, zidită în timpul domniei lui Miron Barnovschi.

 

Pictura interioară şi exterioară

 

 • este din timpul lui Petru Rareş (1534-1535)
 • frescele ce decorează biserica atestă talentul creator al meşterilor moldoveni, caracterizat prin realizarea de chipuri şi busturi de bărbaţi cu feţe expresive şi scene figurative.

Manastirea SF.Ioan cel Nou Suceava Fatada vestica Foto: Lucian Simionesei

Pictura iniţială a fost spălată şi refăcută parţial de pictorul austriac Johan Viertelberge sub coordonarea arhitectului Romstorfer, la începutul sec.20.

  

Pictura este din nou refăcută, începând din 2000, sub conducerea pictorului Oliviu Boldura; lucrările nu sunt terminate.

  

Absida altarului împodobită cu picturi ce evocă momentul aşezării tainei altarului: aici preotul săvârşeşte liturghia; aici se află Împărtăţania apostolilor, iar în stânga peretelui absidiei Împărţeala pâinii si Împărţeala vinului

  

Partea superioară a peretelui vestic a fost pictat de către Vladimir Mironescu, în 1895: - sunt 4 scene înfăţişând momente din viaţa Sf. Ioan cel Nou, lucrate într-o tehnică şi viziune apropriate mai mult de arta laică decât de cea post-bizantină:

 • judecata
 • martiriul
 • îngerii înconjurând trupul mucenicului
 • aducerea moaştelor la Suceava

 

Manastirea Sfantul Ioan cel Nou Suceava

 

  

BUCOVINA
Obiective turistice

  

 • Cetatea Sucevei

Obiective turistice Bucovina, judetul Suceava, Cetatea Sucevei

Martor tăcut al istoriei, Curtea Domnească de la Suceava a fost, începând cu domnia lui Petru Muşat, întemeietorul său, principalul ansamblu arhitectonic cu rol defensiv al Ţării Moldovei.

  

Manastirea Humor

Aflată la 15 km de Gura Humorului, această bijuterie a arhitecturii religioase din zonă impresionează şi astăzi prin pridvorul larg şi prin pictura exterioară de o valoare excepţională.
Mai mult despre Manastirea Humor »  

  

 • Pietrele Doamnei

Obiective turistice Bucovina, Pietrele Doamnei

Loc de legendă, altitudine de 1.647m, rezervaţie naturală sau pur şi simplu frumseţea naturii...

  

Obiective turistice Bucovina, Manastirea Voronet, Albastru de Voronet, detaliu pictura exterioara

Cel mai frumos dintre ansamblurile monahale ale Moldovei, Manastirea Voronet, a fost ctitorită în 1488 de către Ştefan cel Mare pentru Daniil Sihastrul, cunoscut sfetnic al său. Insă pictura care i-a adus celebritatea a fost realizată abia în 1547.
Mai mult despre Manastirea Voronet »

 

Copyright © RomaniaExplorer

cauciucuridirect.ro